טיפול בהפרעות
קשב ופעלתנות יתר
דף הבית » טיפול בהפרעת קשב ופעלתנות יתר
תוכן העיניינים
"גם מכונית מתניעה בעזרת הדלק שיש בה"
טיפול בהפרעות קשב ופעלתנות יתר משפיעה על כל תחומי החיים: בלימודים, בעבודה, בחברה, בזוגיות ובבית.
אנשים עם הפרעת קשב (ילדים, בני נוער ומבוגרים) חווים קשיים שונים: קושי בהתארגנות וניהול זמן, חוסר שקט, חוסר מנוחה, דחיינות וקושי באתחול של דברים, סף תסכול נמוך ועוד. לא כל אדם עם הפרעת קשב יחווה את כל הקשיים ולא כל מי שיש לו חלק מהתסמינים הוא בהכרח אדם עם הפרעת קשב.
הקשיים משפיעים גם על הסביבה. ילדים עם הפרעת קשב חווים פעמים רבות התקפי זעם. הבית הופך לזירת קרב. הם חשים שלא מבינים אותם. הורים, מורים, בני זוג ואפילו שותפים לעבודה של אנשים עם בעיית קשב ופעלתנות יתר, מתקשים להבין את הקושי.
אבחון הפרעת הקשב ופעלתנות יתר הוא תחילת הדרך והפתרון. האבחון של הפרעת קשב נעשה אך רק על ידי רופא מומחה (פסיכיאטר או נוירולוג). טיפול בהפרעת הקשב מסייע לבעל הפרעת הקשב להתמודד עם האתגרים שהיא מציבה בחיי היום יום, לפתח כלים ומיומנויות ולייצר פתרונות מעשיים לאתגרים הנובעים מהפרעת הקשב. טיפול נכון מיטיב עם בעל הפרעת הקשב, משפר את איכות חייו ומקל עליו ועל הסובבים אותו.
גם מכונית מתניעה בעזרת הדלק שיש בה. החוזקות של הפרעת הקשב הן הדלק של האדם עם הפרעת קשב ופעלתנות יתר אצל מבוגרים.
מתי להתחיל את הטיפול בהפרעות קשב ופעלתנות יתר?
חשוב לטפל בהפרעת הקשב מוקדם ככול האפשר כדי לצמצם את ההשלכות שלה והנזקים המשניים שהיא עלולה ליצור מבחינה רגשית ונפשית.
ילדים שאובחנו בגיל צעיר עם הפרעת קשב ולא טופלו סובלים בהמשך חייהם מדימוי עצמי נמוך, מחוסר ביטחון עצמי ופעמים רבות מקשיים לימודיים וחברתיים. טיפול טוב ויעיל סמוך ככל האפשר לאבחנה של הפרעת קשב ופעלתנות יתר אצל ילדים מקטין את ההשלכות של הפרעת הקשב, מקל על האדם עם הפרעת הקשב ועל הסביבה ופעמים רבות גם עוזר לסביבה (הורים, מורים) לעזור לו.
האדם עם הפרעת הקשב לומד להכיר את עצמו טוב יותר. במהלך הטיפול נעשית הפרדה בין האדם עם הפרעת הקשב לקשיים של ההפרעה ומגלים שהקשיים אינם חזות הכול.
הפרעת קשב היא לא תירוץ. היא קושי אמיתי. באמצעות טיפול נכון ניתן לרכוש מיומנויות וכלים רבים באמצעותם ניתן להתגבר על הקושי ולחיות חיים בחוויית הצלחה.
אימון אישי להפרעת קשב או טיפול תרופתי?
האימון האישי מסייע לטפל בקשיים הנלווים להפרעת הקשב. הוא מקנה מיומנויות וכלים מעשיים, שהופכים עם הזמן להרגלים, ושאותם תרופה לא יכולה להקנות.
כשמדובר בהפרעת קשב אימון אישי להפרעות קשר ופעלתנות יתר הוא לא תחליף לטיפול תרופתי וגם ההיפך אינו נכון.
מחקרים מוכיחים שטיפול תרופתי יעיל יותר כאשר הוא מלווה בטיפול תומך, כמו אימון אישי ע"י מאמן מומחה בADHD. הטיפול בהפרעות קשב הינו טיפול משולב.
אנשים עם הפרעת קשב שמקבלים טיפול תרופתי ממשיכים להתמודד עם התנהגויות הנלוות להפרעת הקשב ואלה מפריעות למהלך חייהם התקין. פעמים רבות אבחון הפרעת הקשב והטיפול התרופתי נעשים אחרי שנים של חיים בצל ההפרעה. כאשר מדובר בילדים, בני נוער ומתבגרים עם הפרעת קשב, האימון האישי נותן גם לסביבה הקרובה להם כלים שיסייעו להם להבין את הילד או המתבגר עם הפרעת הקשב ולהקל עליו.
אימון אישי להפרעת קשב חייב להיעשות על ידי מאמן מומחה להפרעת קשב
האימון האישי להפרעת קשב (להבדיל מטיפול פסיכולוגי ארוך טווח) מתאים לאופי הפרעת הקשב והריכוז בהיותו קצר מועד ומאד מעשי כאשר ישנה תנועה בין מטרות ויעדים קצרי מועד למטרות ויעדים ארוכי טווח.
אימון אישי להפרעת קשב: קצר, ממוקד ואפקטיבי (ת'עכלס)
טיפול בהפרעות קשב הוא משנה חיים. בעזרת אימון אישי להפרעות קשב וריכוז על ידי מאמן מומחה בתחום הפרעת הקשב מקבלים בעלי הפרעת הקשב ופעלתנות יתר כלים מעשיים להתמודדות עם הקשיים שיוצרת ההפרעה. הם לומדים לנהל את הפרעת הקשב ופעלתנות יתר ולא מאפשרים להפרעת הקשב לנהל אותם.
האימון האישי להפרעות קשב ופעלתנות יתר הוא- תהליך מאד אפקטיבי!
כיוון שהאימון האישי להפרעת קשב ופעלתנות יתר הוא קצר מועד, ממוקד מטרות, יישומי ומעשי, המתאמנים רואים תוצאות וחשים בשינוי תוך זמן קצר. הם מצליחים להתמודד בצורה מיטבית עם החולשות שמולידה הפרעת הקשב ופעלתנות יתר ולמנף את המתנות שבאות איתה.
טיפול בקשב ופעלתנות יתר: ניהול זמן אצל אנשים עם הפרעת קשב
אנשים הלוקים בתסמונת ADHD, הידועה כהפרעת קשב ופעלתנות יתר, וצריכים טיפול בקשב ופעלתנות יתר, מתקשים מאוד בניהול זמן. זהו אתגר גדול ביותר עבורם. הם ידועים כאנשים שמאחרים לכל מקום, לא מספיקים לעשות את הדברים בזמן ודוחים משימות לדקה התשעים, דבר שמהווה מכשול בלימודים, בקריירה ובחיים בכלל. אז מה המשמעות של כל זה? האם אנשים בעלי הפרעת קשב הם אנשים שלא מסוגלים לעמוד בציפיות? כלל וכלל לא. אנשים בעלי הפרעות קשב ופעלתנות יתר מתקשים בניהול זמן אך זה לא אומר שהם אינם מסוגלים, זו אינה בעיה ביכולת! בעזרת אימון נכון ניתן ללמוד להתנהל נכון.
הבעיה בניהול זמן מתחילה בגלל 3 סיבות:
- אנשים הזקוקים לטיפול בקשב ופעלתנות יתר אינם מודעים לזמן החולף, הם פשוט אינם שמים לב. אם יש להם משימה לסיים עד שעה מסוימת הם פשוט לא שמים לב שהזמן חולף.
- הם מתקשים לבצע את הערכת זמן הדרוש למשימה העומדת לפניהם.
- תוך כדי ביצוע המשימה הם מתקשים לנטר או לנתח את ההתקדמות שלהם ולבצע את השינויים הדרושים. כאשר מבצעים משימות מורכבות, אנו נדרשים לעיתים לקבל החלטות על סמך ההתקדמות בכל שלב, זוהי המשמעות של לנתח את ההתקדמות ולקבל החלטות בהתאם על מנת לעמוד במשימה.
שימו לב שהמילה משימה יכולה לתאר אירועים מחיי היום יום בבית ובעבודה. כל סדר היום שלנו מורכב מדברים שאנו צריכים לעשות ולכן ההתייחסות לכך היא כמשימה. אנשים אשר סובלים מהפרעת קשב וזקוקים לטיפול בקשב ופעלתנות יתר, אינם מתנהלים בקלות בתחום זה ולכם הם צריכים להקדיש לאותן המשימות יותר תשומת לב.
טיפול בקשב ופעלתנות יתר ניהול זמן מתחיל למעשה בתכנון
- קבעו מה חשוב לכם, מהן ה”אבנים הגדולות” בחיים שלכם.
- הכינו רשימת משימות ותעדפו אותן רק לפי חשוב ודחוף (לוותר על חשוב ולא דחוף/דחוף ולא חשוב וכו’).
- תנו לרשימת המשימות סדר קדימויות בעזרת צבעים ברורים. אתם יכולים למשל להדגיש בצהוב את המשימה הכי חשובה שיש לעשות לפני הכל.
- העריכו זמן לביצוע משימה (אם גם אתם מתקשים להעריך, תמדדו יחידת זמן ביצוע לכל משימה כזו ורשמו אותה לעצמכם. לדוגמא: כמה זמן נדרש על מנת לקרוא עמוד בספר / לעשות 10 תרגילים במתמטיקה/ למלא דו”ח מע”מ וכו’. בפעם הבאה יהיה לכם קל יותר להעריך).
- תזמנו את המשימות ביומן.
- קבעו זמנים קבועים לתכנון לו”ז (לדוגמא אחת לשבוע במוצ”ש).
- תכננו זמן מעברים בין משימה למשימה, בין פגישה לפגישה על מנת להגיע ממקום למקום וכו’. בדקו בכל ערב את הלו”ז שלכם למחר. אם נדרש לדחות משימה בלתי צפויה, תאמו במקום מועד חדש למשימה זו.
- למדו כשאתם אומרים “כן” למשימה כלשהיא והתחייבתם עליה ביומן, זה אומרת שאתם אומרים “לא” לכל היתר.
אלו הן רק כמה נקודות בסיסיות להתמודדות עם ניהול זמן אצל אנשים הסובלים מהפרעת קשב, אך הן אינן מהוות תחליף לעבודה עם מאמן המתמחה ב ADHD. אין שום סיבה לסבול או לוותר לעצמכם בחיים. אם אתם סובלים מהפרעת קשב אתם יכולים לעשות הכל, מצאו את המאמן/ת, שיבנו איתכם את השיטה הנכונה שתעבוד עבורכם ותקדם אתכם להצלחה.
בחירת טיפול בקשב ופעלתנות יתר
אם לא די בהפרעה עצמה ובקשיים הנלווים לה, אחת הסוגיות המרכזיות שהורים נאלצים להתמודד עימן היא בחירת טיפול בקשב ופעלתנות יתר אשר באמת יועיל לילד ויעזור לו לחוות חוויות של הצלחה, מסוגלות, גאווה וביטחון. הורים רבים רואים את הטוב, היפה והחכם אצל ילדם, ומתקשים לעכל איך הדברים שוב ושוב נשברים מול מערכת בית הספר, עם החברים והיחסים בבית. בצר להם הם מחפשים טיפול בהפרעות קשב ופעלתנות יתר ועד מהרה מגלים שמדובר בעולם ומלואו, כאשר הבחירה איננה פשוטה.
אחת ההתלבטויות הראשונות של טיפול בהפרעות קשב ופעלתנות יתר הוא האם לתת לילד ריטלין, קונצרטה או אחת התרופות האחרות. מצד אחד, איננו רוצים להעלות את הילד על תרופות למשך תקופה ארוכה. מצד שני, אנשי המקצוע אומרים שהתרופות בהחלט יכולות לעזור. מצד שלישי, יש חברים שאומרים שהתרופות פוגעות בטווח הארוך במוח ובנפש (מה שאינו נכון ככל הידוע היום). מצד רביעי, יש חברה שמספרת שהתרופה הצילה את הבן שלה. ולבסוף, מצד חמישי – כבר אי אפשר יותר להמשיך ככה ולראות את הילד סובל ואת המעגל השלילי הולך ומתחזק, וגם להורים ולאחים כמובן קשה, מאתגר ומורכב.
ריטלין או קונצרטה כפתרון וטיפול להפרעות קשב ופעלתנות יתר
לאחר מכן, במקרים רבים מבינים כי התרופות בפני עצמן אכן מועילות, ורואים מעין רגיעה בטווחים שונים המשתנים מילד לילד. ואולם, זה לא מספיק. הילד אמנם רגוע יותר ומתפקד בצורה יותר סבירה במישורים השונים של החיים, אולם עדיין קיימים קשיים בלתי מבוטלים בהתנהלות, והמשברים עדיין קיימים גם אם הם פחות תכופים. לכן יש צורך למצוא עבור הפרעת קשב ופעלתנות יתר טיפול כלשהו. כאן נתקלים ברשימה ארוכה של מאמנים אישיים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלים באומנות, מטפלים אלטרנטיביים וכדומה – אשר כולם מציעים שיטות שונות, יש להם ניסיון שונה וגישות שונות, וכן הלאה. הבחירה איננה פשוטה.
על כן, ההמלצה היא לבחור באיש טיפול שיש לו ניסיון רב בתחום, וכבר עבד עם הרבה מאוד מטופלים בעלי הפרעת קשב ופעלתנות יתר אצל נשים וגברים, ללא קשר הכרחי לתואר של מקצועו. כמו כן, ישנה עדיפות למטפלים שחוו בעצמם את הצד השני של המטבע, כלומר שהם בעצמם היו הורים לילדים עם ההפרעה. מעבר לכך, בכל הקשור וטיפול בהפרעה, מומלץ לשים את הדגש על טיפול שהוא יותר התנהגותי ומכוון מטרה, מאשר טיפולים היורדים לעומק הנפש של הילד. אין כל רע בטיפולים הרגשיים והם בהחלט יכולים לסייע במישורים חשובים, אך העבודה בהפרעת קשב ופעלתנות יתר צריכה להיות בדגש התנהגותי וקוגניטיבי עם מתן כלים חיוניים להצלחה ביחסים, בלימודים ובחיים עם ההפרעה.
הפרעות קשב וריכוז: 5 עצות לניטרול חלק מהאתגרים של ה–ADHD שלכם!
יש כמה דברים שאתם יכולים כבר לעשות, על מנת לנטרל חלק מהקשיים שהפרעת
הקשב מזמנת לחייכם ומבלי שתצטרכו לפנות למומחים בטיפול בהפרעות קשב ופעלתנות יתר:
הפרעת קשב ופעלתנות יתר: חשיבות הסוכר
עובדה: סוכר הוא כמו סם. מייצר אנרגיה גדולה ולאחר מכן גורם לנפילת אנרגיה.
זהו “סם” לadhd , הוא ממריץ את הפעילות המנטלית ולאחר מכן מפיל אותה.
לכן, השתדלו להימנע ממאכלים עתירי סוכר.
הימנעו ממאכלים לבנים כמו לחם לבן, אורז לבן ודומיהם, חפשו “מאכלים חומים”
כמו חיטה מלאה, אורז מלא ועוד.
תיזמו יותר פעילות גופנית. פעילות גופנית שורפת סוכר.
דאגות
עצרו את הדאגות!
הדאגות אינן פותרות את בעיות המחר אך הן מרוקנות את כוחות היום.
עייפות נפשית לא נגרמת על ידי עבודה מרובה כי אם בגלל דאגות ותיסכול.
כשהמיינד שלכם שלילי – נחסמות מתנות היצירתיות ופתרון הבעיות שניחנתם בהם.
דאגה זה כמו להתפלל למשהו שאתה לא רוצה שיקרה! ומה שאתה לא רוצה בוודאי
זה להחמיר את הביטויים של ה- ADHD שלך.
אחת הדרכים ליצור מחשבות חיוביות היא מדיטציה.
המדיטציה הפשוטה ביותר היא בחינה עצמית של המחשבות , ולהיפטר מהמחשבות
השליליות, כמו: מה היה? מה יהיה?
ריבוי משימות
אל תעסקו בריבוי משימות. טיפול בהפרעת קשב ופעלתנות יתר מצריך זיהוי של המשימה העיקרית לעכשיו והתרכזו בה. אל תתנו
למשימות אחרות להפריע לכם בביצוע המשימה. הנטייה לעסוק בריבוי משימות מגביר
את הפרעת הקשב.
הפרעות שינה
ידוע ששינה מועטה ולא איכותית אופיינית לאנשים עם ADD. שינה לא מספקת
פוגעת ביכולת המיקוד והביצוע. שינה איכותית ובמידה מספקת עוזרת לממש את
הפוטנציאל שלך.
טיפים קלים לביצוע:
לא לצרוך מדיה לפחות שעה לפני השינה.
לא לצרוך סוכר או קפאין אחרי 5 אחר הצהריים.
לאכול חלבון כשעתיים לפני השינה, גבינה למשל.
התמכרות למסכים
הזמן שאתם מבזבזים מול מסכים אלקטרוניים, טלוויזיה ,מחשב נייד, משחקי מחשב.
כמובן שאנו צריכים את המוצרים הללו לעבודה, לבידור ולהתארגנות, אולם לבעלי
הפרעת קשב זה רק מחמיר את ה-ADHD . זה גורם לבזבוז זמן יקר, יצירת הרגלים
מפריעי שינה ומסיט אותנו מהמשימות העיקריות של היום.
3 טיפים למניעת הרגלים כאלה:
הכינו רשימה של ההרגלים וכמה זמן אתם מקדישים להם (טלוויזיה, משחקים פייסבוק וכו’)
זהו מדיה אחת שתוכלו לוותר עליה
המירו את המדייה שוויתרתם עליה בפעילות אחרת – למשל פעילות גופנית.
כאשר תפעלו בהתאם, מובטח לכם שתצליחו לממש יותר מן הפוטנציאל שלכם!
אני שוש מעוז אריה
מספרים עליי
המלצה על להתמקד כדי להצליח!
ערכים, מדריכים, מוצרים אימוניים וקלפים טיפוליים
לאימון בהפרעות קשב ופעלתנות יתר אצל ילדים ומבוגרים
ערכים כמצפן
כמה פעמים עצרתם לחשוב מהם הערכים החשובים לכם ביותר בחיים?
מתי לאחרונה ישבתם ברצינות ותהיתם בקשר לאמונות המובילות את היקרים שלכם בחיים?
כמה פעמים ישבתם עם עצמכם ומניתם את הערכים המייצגים את הדרך העסקית שלכם?
קרא עוד
מאמרים וטיפים בנושא
אימון הפרעות קשב ופעלתנות יתר
על קריירה עם הפרעת קשב וריכוז – פודקאסט עם גילי פיינשטיין
היי, בפודקאסט "מחילת הארנב" של גילי פיינשטיין שבו הוזמנתי להתארח, שוחחנו על קריירה, הפרעת קשב וריכוז וגם קצת עליי כמאמנת המתמחה בתחום.